9

SOPIMUKSEN TEKEMINEN HELSINGIN YLIOPISTOKIINTEISTÖT OY:N KANSSA HAARTMANINKATU 3:A KOSKEVASTA ASEMAKAAVAN MUUTOSEHDOTUKSESTA (NRO 11849)

 

Kv 2010-394

Kiinteistökartta G4 R2, Haartamaninkatu 3

 

EHDOTUS                        Lautakunta päättänee esittää kaupunginhallitukselle, että lautakunta oikeutettaisiin tekemään 15. kaupunginosan (Meilahti) korttelin nro 529 tontin nro 5 omistajan Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy:n kanssa liitteen nro 5 mukainen esisopimus ja sopimus sekä niihin mahdollisia vähäisiä tarkistuksia ja lisäyksiä.

 

(MA115-1)

 

Pöytäkirjanote kaupunginhallitukselle, kiinteistöviraston kansliaosaston lainopilliselle toimistolle ja tonttiosastolle.

 

Lisätiedot:
Patrikainen Esko, toimistopäällikkö, puhelin 310 36471
Federley Kirsi, insinööri, puhelin 310 36451

 

 

LIITTEET

Liite 1

Asemakaavakartta nro 10716

 

Liite 2

Kaupunkisuunnittelulautakunnan 4.12.2008 puoltama kaavamuutosehdotus nro 11849

 

Liite 3

Havainnekuva

 

Liite 4

Kiinteistölautakunnan lausunto kaavamuutoksesta

 

Liite 5

Esisopimus ja sopimus

 

ESITTELIJÄ

 

Tiivistelmä                         Haartmaninkatu 3:a koskeva asemakaavan muutos mahdollistaa
HUSLAB:n (13 500 k-m2) toimintojen sijoittamisen Haartman-instituutin rakennukseen. Uutta kerrosalaa tulee 5 000 k-m2. Tontilta puretaan asuinrakennus ja sisäänkäyntipaviljonki.

 

Kaavoitustyö on alun perin käynnistetty tontin omistajahaltijan Valtio/
Senaatti-kiinteistöjen aloitteesta. Valtio on sittemmin valtioneuvoston tekemän päätöksen nojalla yliopistouudistukseen liittyen luovuttanut tontin rakennuksineen omistusoikeudella Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy:lle (jäljempänä yhtiö). 

 

Maapoliittiset neuvottelut on käyty yhtiön kanssa kaupunginhallituksen 9.2.2004 tekemän päätöksen mukaisesti.

 

Yhtiön kanssa esitetään solmittavaksi kaavamuutoksen johdosta sopimus, jossa yhtiö suorittaisi kaupungille osallistumisena yhdyskuntarakentamisen kustannuksiin korvausta 241 516 euroa.

 

Edelleen kaavamuutoksen toteutuksen edistämiseksi esitetään tehtäväksi esisopimus aluejärjestelystä, jonka johdosta yhtiö suorittaisi kaupungille välirahaa 305 480 euroa.

 

Aloite                                 Kaavoitustyö on alun perin käynnistetty Senaatti-kiinteistöjen aloitteesta.

 

Voimassa olevat asemakaavat ja nykytilanne

 

Tontin 15529/5 alueella on voimassa asemakaava vuodelta 1999, jonka mukaan tontti on opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialuetta (YO). Tontilla on rakennusala Haartman-instituutin laajennusta varten. Laajennus ei ole toteutunut ja rakennusoikeutta on jäljellä noin 7 300 k-m2. Alueella on voimassa asemakaavoja myös vuosilta 1938 ja 1966. Niiden mukaan alueella on myös katu- ja puistoaluetta.

 

Kaavamuutosalue sijaitsee Helsingin suurimman sairaalakeskittymän Meilahden sairaala-alueen vieressä. Alueen erityispiirteenä on lääketieteen tutkimus- ja opetustoiminta. Tontin pohjoispuolella on 1940- ja 1950-luvuilla rakentunut Meilahden asuinkerrostaloalue. Itäpuolella sijaitsee liikerakennusten kortteli, jonka näkyvin rakennus on 11-kerrok-sinen Auratalo. Koillisessa on huoltoasema. Aluetta ympäröivät tärkeät liikenneväylät Tukholmankatu ja Topeliuksenkatu sekä lähellä kulkeva Mannerheimintie. Alueella on erinomaiset joukkoliikenteen yhteydet.

 

./.                   Asemakaavakartta nro 10716 on esityslistan liitteenä 1.

 

Maanomistus                   Valtio/Senaatti-kiinteistöt omistaa YO-tontin 15529/5, entisen tontin 15603/1 alueen ja osan puistoalueesta. Katualue ja suurin osa puistoalueesta on kaupungin omistuksessa.

 

Valtioneuvoston 26.11.2009 tekemän päätöksen nojalla yliopisto-uudistukseen liittyen on Senaatti-kiinteistöjen omistajahallinnassa olleet alueet luovutettu 15.12.2009 omistusoikeudella Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy:lle.

 


Asemakaavan muutos nro 11849

 

Meilahden aluetta kehitetään terveyspalveluja tuottavana alueena. HUSLAB:n toimintojen tuominen lähelle merkittävää sairaalakeskittymää tukee kaupungin ja HUS-kuntayhtymän strategisia tavoitteita. Kaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa HUSLAB:n laajennus siten, että se on kaupunkikuvallisesti korkeatasoinen ja kunnioittaa suojeltavaa rakennusta. Alueelle sijoittuvan Töölön metron sisäänkäynnille varataan tila rakennuksesta.

 

./.                   Kaupunkisuunnittelulautakunnan 4.12.2008 puoltama kaavamuutosehdotus nro 11849 on liitteenä 2.

 

Voimassa olevan asemakaavan mukainen rakentamaton kerrosala on HUSLAB-toiminnoille riittämätön. Kaavamuutoksessa osoitetaan tuotanto- ja toimistotilaa varten uutta kerrosalaa nykyisen Haartman-instituutin tontille. Uusi rakentaminen sijoittuu tontin koillislaidalle jatkaen Haartman-instituutin arkkitehtonista muotokieltä. Tukholmankadun ja Topeliuksenkadun risteyksen puolella uudisrakennus on korkeudeltaan 2- ja 3-kerroksinen. Tontin kaakkoisen reunan luokse sijoittuu seitsemän kerroksinen toimisto-osa. Laajennuksen tieltä puretaan asuinrakennus ja kappeliin johtava erillinen sisäänkäyntipaviljonki.

 

Kerrosalaa YOT-korttelialueelle on osoitettu 35 000 k-m2, josta uutta kerrosalaa on 5 000 k-m2.

 

Nykyinen puistoalue pienenee HUSLAB:n maanalaisiin tiloihin johtavan ajoluiskan vaatiman tilan verran, n. 500 m2.

 

Kiinteistölautakunta on 31.3.2009 antanut kaavamuutoksesta kaupunginhallitukselle puoltavan lausunnon ehdoin, että kaavamuutosta ei tulisi viedä kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi ennen kuin maankäyttösopimus on tehty.

 

./.                   Kiinteistölautakunnan lausunto kaavamuutoksesta on liitteenä 4.

 

Yhtiön omistaman tontin arvo nousee

 

Koska kaavamuutoksesta seuraa YO-tontin 15529/5 omistajalle merkittävää hyötyä, on tontinomistajan kanssa käyty kaupunginhallituksen 9.2.2004 tekemän päätöksen mukaiset maapoliittiset neuvottelut. Neuvottelujen tuloksena on laadittu liitteenä oleva sopimusehdotus.

 

Esisopimus ja sopimus  Sopimuksen mukaan Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy suorittaisi osallistumisena yhdyskuntarakentamisen kustannuksiin kaupungille korvausta 241 516 euroa. Korvaus olisi maksettava kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun asemakaavan muutos on saanut lainvoiman. Korvaukselle lasketaan 3 %:n vuotuista korkoa sopimuksen allekirjoituksesta maksupäivään saakka.

 

Edelleen kaavamuutoksen toteutuksen edistämiseksi esitetään tehtäväksi esisopimus alueluovutuksista. Kaupunki luovuttaisi yhtiölle
katualueesta noin 76 m2:n suuruisen alueen ja puistoalueesta noin
255 m2:n suuruisen alueen tonttiin 15529/7. Yhtiö luovuttaisi kaupungille tontista 15603/1 noin 1 m2:n suuruisen alueen katualueeseen. Aluejärjestelyn johdosta yhtiö suorittaisi kaupungille välirahaa 305 480 euroa. Aluejärjestelyn hinnoittelun perusteena on käytetty YOT-tontin kerrosalan osalta 350 euroa/k-m2 ja katualueen osalta 70 euroa/m2.

 

Esittelijä katsoo, että esisopimus ja sopimus ovat kaupunginhallituksen päätöksen ja noudatetun käytännön mukaisia ja puoltaa niiden hyväksymistä.

 

./.                   Esisopimus ja sopimus on liitteenä 5.